Logo AKB

SPECIALS

Masterclass Porselein draaien

Draaien met porselein is een enorme uitdaging. Daarom is het leuk om een weekend lang je onder te dompelen en ervaring op te doen en met een eindresultaat naar huis te gaan.

Laat je uitdagen door te draaien met porselein tijdens deze masterclass met Froukje Feiner.

De masterclass is bedoeld voor mensen die al wat draai-ervaring hebben en nu eens de uitdaging met porselein willen aangaan. De eerste dag zullen we vooral oefenen om rechte cilindervormen te draaien en op dag twee zal de aandacht gaan naar flinterdun afdraaien en het draaien van afwijkende vormen. Het werk kan bij het kleibedrijf biscuitgestookt worden en later opgehaald.

Over Froukje

Na 10 jaar handvormen als hobby naast haar baan als modestylist is ze zich gaan verdiepen in het draaien aan de draaischijf. Een zomercursus in Gouda heeft haar overtuigd om deze overstap te maken. De eerste jaren heeft zij zich vooral toegespitst op gebruiksgoed zoals servies en grote vazen vervaardigd in steengoed. Ze heeft vele workshops en cursussen gevolgd onder andere in New York. Eenmaal terug in Nederland is ze een eigen studio gestart en is gaan lesgeven bij Het Amsterdams Kleibedrijf.

Haar interesse voor porselein is gewekt tijdens een periode als artist in residence in China. Het draaien met porselein heeft vele kanten en daarom volgt zij nog steeds verschillende workshops in Nederland en onlangs in Japan. Japan heeft haar opnieuw geïnspireerd voor het maken van de meest minimalistische vormen en het gebruik van matte glazuren.

“Mijn eigen werk is een combinatie van draaien en handvormen. Op zoek naar meer expressie en vrijheid in mijn werk draai ik nu met porselein op de schijf en vervorm dit verder, nadat de klei enigszins gedroogd is, tot drie dimensionale staande of hangende objecten.”

Datum: 18 & 19 november 10:00-16:00

Prijs: €290,- inclusief 1 pak porselein Limoges wit voor eigen gebruik & biscuitstook

Huidig aanbod

.

Masterclass Delfts Blauw schilderen

In deze masterclass in samenwerking met Marian Heuvelman van Delft Blue Originals leer je in één dag de basistechnieken en maak je twee werkstukken. Je zult verbaasd zijn wat je in een dag kan leren!

In deze masterclass wordt uitleg gegeven over het gebruik van penselen, het proces van het beschilderen in Delfts Blauw en krijg je tips & trucs hoe je een decoratie overzet op biscuit gebakken aardewerk. Deze masterclass is sterk gericht op techniek en het juist gebruiken van materialen. Er wordt gewerkt met zowel penselen als voorbeelden/sjablonen (ponsen), het is voor deze masterclass dus niet nodig goed te kunnen tekenen of ontwerpen. Het leren van de vaardigheden staat voorop!

Cursusinformatie 

zaterdag 9 december 10:00-16:00u

Docent: Marian Heuvelman

Prijs: €125,-

Huidig aanbod

.

Kandelaars van papierporselein

In één middag sfeervolle kerstlichtjes maken voor op de Kersttafel. De perfecte ervaring om alleen of met vrien(dinn)en, zoon/dochter of gezin een mooie tafelversiering te maken.

De lichtjes worden gemaakt van papierporselein, dit is een delicate en verfijnde kleisoort, waar prettig mee te werken is en waar het waxinelichtje prachtig doorheen zal schijnen.

Na afloop zullen de werkstukjes gebakken en geglazuurd worden en kunnen ze ruim voor kerst opgehaald worden.

Cursusinformatie 

zondag 26 november 14:00-17:00u

Docent: Froukje Feiner

Prijs: €80,-

Huidig aanbod

.

Masterclass decoratie tekenen met Lies Rollman

Deze masterclass is vooral bedoeld om kennis te maken met verschillende  decoratietechnieken op basis van glazuur. We gebruiken daarvoor tegels en tegeltableaus. 

Lies Rollman is oorspronkelijk opgeleid als architect, maar focust zich sinds een jaar of tien volledig op de keramiek. Patronen maken met glazuur is haar specialiteit, ze past deze toe op tegeltableaus en tegeltafels. Zie ook haar website voor meer inspiratie & voorbeelden.

Wat ga je leren?

  1. Tegels maken
  2. Decoratietechnieken aanbrengen op tegels. Het maken van een doorlopend patroon, een grid, het maken van een ontwerp. Je ontwerp kan abstract of figuratief zijn. Je maakt tegels die een bepaald patroon hebben, met variaties, die je kan combineren en op elkaar kan laten aansluiten, zonder gedoe. Deze methode kun je later ook gebruiken op je eigen werk, zoals schalen en borden.
  3.  Het maken van een glazuur op juiste dikte met de juiste meettechnieken
 

Cursusinformatie 

zaterdag 23 september9:30 – 13:30: introductie en uitleg. Middag: vrij werken om tegels voor te bereiden.

zaterdag 14 oktober. 9:30-14:00: je ontwerp decoreren, tips en trics over glazuren, uitvoeren van ontwerpen. Middag: vrij werken, afronden en experimenteren. 

Huiswerk: tussen de lessen maak je een aantal biscuit gebakken tegels in eigen tijd.

Docent: Lies Rollman (check hier haar Instagram)

Prijs: €125,- inclusief 2 middagen vrij werken in atelier, klei, speciale glazuur en stook

Huidig aanbod

.

Intensief draaien

Wil je graag je draai-skills een boost geven? Kom dan een hele dag draaien. Onder begeleiding door onze ervaren draaidocenten ben je de hele dag intensief aan het werk op de draaischijf. Verbeter je basisvormen, verfijn je techniek om te vormen en leer nieuwe geavanceerde technieken. Een dag vol intensieve begeleiding, tips & tricks en demonstraties.

Er is een beperkt aantal plekken (max. 6), dus reserveer snel één of misschien wel twee draaidagen!
Deze workshop draait voornamelijk om oefenen.
De intensieve draaidagen zijn geschikt voor iedereen die al draai-ervaring heeft (minimaal 1 cursus gevolgd bij Het Amsterdams Kleibedrijf of vergelijkbaar). Je draait op je eigen niveau en wordt intensief begeleid door de docent. 

Ben je een absolute beginner? Dan raden we je aan eerst een 8 weekse cursus te volgen.

De dag duurt van 10-17 uur (inclusief een lunchpauze van een half uur). We lunchen samen en iedereen neemt wat lekkers mee. Koffie en thee is aanwezig. 

Docent: wisselend
Prijs: €135,-

Huidig aanbod

.

Handvormworkshop Servies Maken

Docent: Ilse
Data:  4 juli t/m 18 juli   (3 dagen) 19:00 – 22:00
Prijs:  €,-

Huidig aanbod

.
HET AMSTERDAMS KLEIBEDRIJF

Nieuwe Hemweg 8 • 1013 BG Amsterdam

Pottenbakken • DRAAICURSUS • Handvormen • CURSUSSEN• Workshops • MASTERCLASSES • ATELIERDELEN