Logo AKB

Verdiepingsprogramma
Keramiek

Het Amsterdam Kleibedrijf presenteert onder leiding van Eveline Bosscher het nieuwe verdiepingsprogramma 2024! 

In 4 modules verdiepen en verbreden in de wereld van klei, glazuur en keramiektechnieken. Iedere module heeft een eigen thema. Je krijgt boeiende informatie over kunststromingen. Je leert veel meer over klei en gaat de diepte in met glazuurtheorie. Er komen heel veel verschillende decoratietechnieken aan bod en natuurlijk leer je daarnaast beter, groter en sneller draaien.

Ook handvormen maakt  deel uit van het programma. Als klap op de vuurpijl hoort er een museumbezoek bij iedere module, die aansluit op het thema. 

Het is een intensief jaarprogramma voor iedereen die meer wil leren over de fascinerende wereld van keramiek.

Dit programma is zowel geschikt voor beginners als vergevorderden keramisten.

De 4 thema’s voor het leerjaar 2024 zijn:

Hollands: Glorie & Hedendaags

Vanuit het “Hollands” keramisch erfgoed volgen we de weg naar moderne Nederlandse  keramisten. We gaan van Delfts blauw tot de experimentele afdeling van de Porceleyne flesch, via Hella Jongerius en Geert Lap naar Koos Buster.

We verdiepen ons in de wereld van onderglazuur, majolica en transfers.

Kleur, Kunst & Vormgeving

Grote kunstenaars zoals Pablo Picasso, Marc Chagall en Niki de Saint Phalle, maakten ook keramiek. Zij zijn de voorbeelden naar wie we in deze module gaan kijken. Je leert hoe je kleur aan keramiek toevoegt, zoals (in)gekleurde klei, engobes, inwassen en sjablonen. Je leert schilderen op keramiek. We gaan werken met hele grove handvormklei. We gaan groot draaien in meerdere delen, en nog veel meer.

Wild, Woest & Duurzaam

In deze module draait alles om lokaal en duurzaam. We gaan ons verdiepen in het maken van duurzame keramiek. We werken met klei van Hollandse bodem, die we zelf gaan delven. We doen allerlei proeven met gebruikte materialen, zoals glas, papier en hout-as. We maken van restglazuur een eigen glazuur, we gaan werken met Terra Sigillata en als klap op de vuurpijl gaan we buiten raku stoken. 

Tijdloos: Tafel & Thee

Tijdloos ontwerpen sluit aan op duurzaamheid. We verdiepen ons in de modernisten en minimalisten. Je leert strak draaien en afwerken, maar we kijken ook naar wabi sabi en de schoonheid van imperfectie. We gaan werken met porselein, zowel handvorm als draaien. De Japanse theeceremonie, maar ook grote merken als Wedgwood, Marie Daage en Arabia komen aan bod.  Dit zijn de inspiratiebronnen voor een serie gebruiksgoed “voor de toekomst” die je zelf gaat ontwerpen. 

Basis programma bestaande uit 4 modules per jaar,  elke module bestaat uit 10 vrijdagen van 10:00 – 17:00, per module €695,-. In delen betalen is in sommige gevallen mogelijk, stuur je verzoek naar hetamsterdamskleibedrijf@gmail.com.

Elke module heeft een thema, dit thema geldt als uitgangspunt. 

Je kan meerdere modules volgen. Tijdens sommige modules zal een gastdocent aansluiten.

  • inclusief, alle soorten klei, stook, engobes, transfers, as, majolica, onderglazuur, slibs. 
  • inclusief koffie, thee en koek
  • maximaal 10 leerlingen
  • lunch gezamenlijk, iedereen neemt wat lekkers mee
 

Docent: Eveline Bosscher / Studio Eveline
Duur: 10 lessen 
Prijs: € 695,- inclusief klei, biscuit- en glazuurstook

startdatum:

module 1 ‘Hollands: Glorie & hedendaags’: 2 februari 2024

module 2 ‘Kleur, kunst & vormgeving’: 19 april 2024

module 3 ‘Wild, woest & duurzaam’: 6 september 2024

module 4 ‘Tijdloos: Tafel & thee’: 22 november 2024

Huidig aanbod

.
HET AMSTERDAMS KLEIBEDRIJF

Nieuwe Hemweg 8 • 1013 BG Amsterdam

Pottenbakken • DRAAICURSUS • Handvormen • CURSUSSEN• Workshops • MASTERCLASSES • ATELIERDELEN