Menu
Wil je liever privé les? Dat kan! Neem dan contact met ons op.
Als mensen me vragen wat ik doe zeg ik; ik ben een pottenbakker en ik run een Kleibedrijf.
Het proces interesseert mij meer dan het resultaat. Ik ben niet geïnteresseerd in het draaien van productie. Voor mij is het noodzakelijk om een open blik te houden, ik wil me ontwikkelen. De mogelijkheden en de ideeën onderzoeken. Het omgaan met mislukking, het begrijpen van wat er gebeurt zijn voor mij goede leermomenten.
Daarnaast vind ik het ook een moeilijk ambacht, het vraagt veel technische vaardigheden voordat je eenvoudig, goed en functioneel gemaakt werk kunt vervaardigen. De uitdaging om dat goed te kunnen, het respect voor de klei, het nadenken daarover en het plezier van het ontdekken geeft mij veel voldoening. Goede keramisten kunnen goed delen. Ooit ontstond daaruit, uit dat plezier van delen, het idee om een Kleibedrijf te beginnen. De samenwerking met anderen, werken met een fijn team, het delen van kennis en kunde maakt dat ik iedere keer met veel plezier naar het Kleibedrijf ga. Ik ben er trots op dat we gezamenlijk zoiets neer hebben kunnen zetten en hoop er nog lang van te kunnen genieten.
Een aantal jaar geleden had ik niet kunnen bevroeden dat wij een prachtig atelier als het Amsterdams Kleibedrijf zouden runnen. En zo gaat het: we werken op een organische manier aan de ontwikkelingen van ons atelier. Samen met onze docenten en atelierdelers maken we stappen. Ik geniet ervan om mijn expertise te kunnen delen en die van anderen te mogen ontvangen en samen de grenzen van de mogelijkheden te onderzoeken, en verder…
Ook als keramist en sieradenontwerper ervaar ik in het werken met klei een grote vrijheid om met die grenzen te spelen en te experimenteren. De vrijheid van het directe contact met het materiaal waardoor mijn handen mijn eigen instrument kunnen zijn en om onderzoekenderwijs met de grenzen van materialen en technieken te spelen. Door deze manier van werken speelt serendipiteit een grote rol in mijn werk: ook klei en glazuur laten zich slechts tot op zekere hoogte de les lezen. Dit leidt vaak tot onverwachte uitkomsten. Door zo de eigenzinnigheid van het materiaal te omarmen ontstaat werk met een ontregelend effect, werk dat verrast, op het verkeerde been zet, dwingt tot anders kijken. Mijn collecties sieraden zijn daarmee enerzijds ‘verrassend draagbaar’ en anderzijds ‘grenzeloos’ in de zin van niet alleen voor nek, pols of vinger, maar evengoed voor muur of boom.
Website |
---|
Ik ben een gepassioneerde en enthousiaste keramist die flink besmet is met het kleivirus sinds 2004. Ik geef draailessen bij o.a. het Amsterdams kleibedrijf. In mijn lesmethode leer ik je technisch efficiënt en gedegen draaien, zodat je uiteindelijk kunt doorgroeien groter en gevarieerder werk.
Twintig jaar geleden – tijdens mijn carrière als modestilist voor verschillende grote Nederlandse modetijdschriften – ben ik in aanraking gekomen met klei. Ik werd er op slag door gegrepen. Om dit aardse materiaal in je handen te nemen en om te vormen tot iets tastbaars brengt je direct tot de essentie. Keramiek gaat voor mij over het creëren van unieke objecten met een eigen waarde.
Mijn ontwerpen zijn een combinatie van esthetiek en functionaliteit, die door dagelijks gebruik ook écht onderdeel van je leven worden.Vanuit de behoefte het ‘creëren met klei’ te delen, ben ik begonnen met het geven van lessen en ook praktische en inspirerende workshops. Op die manier kan ik laten zien en ervaren dat iedereen creativiteit in zich draagt én een eigen, unieke vorm kan geven aan dit mooie materiaal.
Website |
---|
Ik geef sinds 2019 les op de Kleiacademie in Amsterdam, draaien, handvormen en glazuren. Daarnaast heb ik een online glazuurcursus gemaakt, waarin ik mijn kennis over glazuren deel. Ook geef ik privélessen draaien in mijn eigen atelier. Ik geef dus ook draailes bij het Amsterdams Kleibedrijf.
Website |
---|
Hallo, sinds een aantal jaar ben ik volop bezig met keramiek. Draaien, handvormen en boetseren alles is even inspirerend om te doen. Naast keramist ben ik ook fotograaf, observeren en kijken is hierbij erg belangrijk en dat komt in mijn keramiek goed van pas. In mijn les hoop ik je vooral enthousiast te maken voor het werken met klei.
I am an Artist and Designer from New York, currently based out of Amsterdam. I came to The Netherlands to learn more about innovative Dutch design and sustainability and incorporate it into my work. I work in many mediums, ceramics being a big part of my practice, and I am so excited to continue that practice.
Hoi mijn naam is Ilse en al ruim 6 jaar keramist. Ik woon aan de andere kant van ’t IJ, dus met het pontje over naar Amsterdam Noord. Tijdens mijn studie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, heb ik kennis mogen maken met keramiek en was ik meteen verliefd op het materiaal en alle mogelijkheden die er zijn.
Ik heb daarnaast cursussen gevolgd aan de Kleiacademie in Amsterdam waar mijn focus lag op het draaien. En jaren later ben ik daar nog elke week mee bezig, hier bij Het Amsterdams Kleibedrijf. Ik draai voornamelijk gebruikskeramiek en heb mijn eigen bedrijf ‘Ilse Keramiek’. Ik heb ontzettend veel zin om les te geven en te zien wat voor toffe dingen er allemaal gemaakt gaan worden.
Website |
---|
Vanaf mijn vroegste jeugd speelt kunst een belangrijke rol in mijn leven. Ik ben opgegroeid tussen kunstenaars en veel kunstvormen en zocht al vroeg naar mijn eigen expressiemiddel. Keramiek spreekt mij het meest aan door de directe verbinding met de natuur en misschien wel omdat er zoveel geschiedenis en toewijding bij komt
Website |
---|
I am a Danish artist based in Amsterdam. I graduated with a BA in fine arts and design from the ceramic department at The Gerrit Rietveld Academie. I have a background in fashion.
I am quite interested in the intersection between art, design, and functionality.
My practice revolves around sculptures, installations, more classic pottery, and paintings. I find the combination very giving and exciting.
My approach towards art is very hands-on and physical.
I like to really engage with both body and material and directly involve myself with what I am working with. To me, the real understanding of the material is to feel it. In combining knowledge and techniques learnt from across these different practices, I find it necessary both to navigate in while also to challenge it.
It is the balance between the two, that for me there is an interesting more unexplored field.”
Nieuwe Hemweg 8 • 1013 BG Amsterdam