Logo AKB

Ons team

Ons team van docenten zijn professionele keramisten met ieder een eigen specialisme. Zij begeleiden onze cursisten persoonlijk, aansluitend op ieders eigen niveau.

Wil je liever privé les? Dat kan! Neem dan contact met ons op.

Monique

OPRICHTER

Als mensen me vragen wat ik doe zeg ik; ik ben een pottenbakker en ik run een Kleibedrijf.
Het proces interesseert mij meer dan het resultaat. Ik ben niet geïnteresseerd in het draaien van productie. Voor mij is het noodzakelijk om een open blik te houden, ik wil me ontwikkelen. De mogelijkheden en de ideeën onderzoeken. Het omgaan met mislukking, het begrijpen van wat er gebeurt zijn voor mij goede leermomenten. 

Daarnaast vind ik het ook een moeilijk ambacht, het vraagt veel technische vaardigheden voordat je eenvoudig, goed en functioneel gemaakt werk kunt vervaardigen. De uitdaging om dat goed te kunnen, het respect voor de klei, het nadenken daarover en het plezier van het ontdekken geeft mij veel voldoening. Goede keramisten kunnen goed delen. Ooit ontstond daaruit, uit dat plezier van delen, het idee om een Kleibedrijf te beginnen. De samenwerking met anderen, werken met een fijn team, het delen van kennis en kunde maakt dat ik iedere keer met veel plezier naar het Kleibedrijf ga. Ik ben er trots op dat we gezamenlijk zoiets neer hebben kunnen zetten en hoop er nog lang van te kunnen genieten.

Judith

Judith

OPRICHTER

Een aantal jaar geleden had ik niet kunnen bevroeden dat wij een prachtig atelier als het Amsterdams Kleibedrijf zouden runnen. En zo gaat het: we werken op een organische manier aan de ontwikkelingen van ons atelier. Samen met onze docenten en atelierdelers maken we stappen. Ik geniet ervan om mijn expertise te kunnen delen en die van anderen te mogen ontvangen en samen de grenzen van de mogelijkheden te onderzoeken, en verder…

Ook als keramist en sieradenontwerper ervaar ik in het werken met klei een grote vrijheid om met die grenzen te spelen en te experimenteren. De vrijheid van het directe contact met het materiaal waardoor mijn handen mijn eigen instrument kunnen zijn en om onderzoekenderwijs met de grenzen van materialen en technieken te spelen. Door deze manier van werken speelt serendipiteit een grote rol in mijn werk: ook klei en glazuur laten zich slechts tot op zekere hoogte de les lezen. Dit leidt vaak tot onverwachte uitkomsten. Door zo de eigenzinnigheid van het materiaal te omarmen ontstaat werk met een ontregelend effect, werk dat verrast, op het verkeerde been zet, dwingt tot anders kijken. Mijn collecties sieraden zijn daarmee enerzijds ‘verrassend draagbaar’ en anderzijds ‘grenzeloos’ in de zin van niet alleen voor nek, pols of vinger, maar evengoed voor muur of boom.

 

InstagramWebsite

Femke

DOCENT DRAAIEN & STUDIO COORDINATOR

Na lange tijd werkzaam te zijn geweest als grafisch ontwerper bij designbureau’s, wilde ik weer terug naar de basis. De materie voelen en werken met mijn handen. Ik kwam in aanraking met klei na een intens verblijf in Portugal. Waar ook mijn liefde voor asglazuur begon. 

Na cursussen bij het AKB en de KleiAcademie heb ik mijn eigen plekje gehad. Sinds december ben ik weer met veel plezier terug bij het Amsterdams Kleibedrijf, waar ik mijn ervaring toepas als studio coördinator en vanaf januari ook ga lesgeven.

Instagram 

Froukje

DOCENT DRAAIEN

Twintig jaar geleden – tijdens mijn carrière als modestilist voor verschillende grote Nederlandse modetijdschriften – ben ik in aanraking gekomen met klei. Ik werd er op slag door gegrepen. Om dit aardse materiaal in je handen te nemen en om te vormen tot iets tastbaars brengt je direct tot de essentie. Keramiek gaat voor mij over het creëren van unieke objecten met een eigen waarde. 

Mijn ontwerpen zijn een combinatie van esthetiek en functionaliteit, die door dagelijks gebruik ook écht onderdeel van je leven worden.Vanuit de behoefte het ‘creëren met klei’ te delen, ben ik begonnen met het geven van lessen en ook praktische en inspirerende workshops. Op die manier kan ik laten zien en ervaren dat iedereen creativiteit in zich draagt én een eigen, unieke vorm kan geven aan dit mooie materiaal.

InstagramWebsite
Eveline

Eveline

DOCENT DRAAIEN
Ik ben pottenbakker. In 2010 ben ik begonnen met een cursus bij Keramikos en ik was meteen verkocht. Tot 2013 heb ik veel cursussen gevolgd, bij verschillende docenten in Nederland en Portugal. Ik heb een aantal jaar productie mogen draaien voor een klein atelier en sinds 2016 heb ik mijn eigen studio en label: Studio Eveline.

Ik geef sinds 2019 les op de Kleiacademie in Amsterdam, draaien, handvormen en glazuren. Daarnaast heb ik een online glazuurcursus gemaakt, waarin ik mijn kennis over glazuren deel. Ook geef ik privélessen draaien in mijn eigen atelier. Ik geef dus ook draailes bij het Amsterdams Kleibedrijf.

InstagramWebsiteFacebook

Yvonne

DOCENT DRAAIEN
Mijn fascinatie voor klei begon op de middelbare school toen wij de eerste klas waren die eindexamen mocht doen in handvaardigheid. Klei was het materiaal waar we voornamelijk mee werkten. Nadat ik de docentenopleiding handvaardigheid en tekenen had afgerond ben ik de klei een tijdje vergeten. Ik heb lang gewerkt als grafisch ontwerper en heb daarna bijna vijftien jaar, samen met mijn partner, een eigen gamebedrijf gehad. 
 
Tien jaar geleden kwam klei weer op m’n pad. Ik wilde weg van de computer en zocht een nieuwe invulling. Na een jaar de opleiding bij de Kleiacademie gevolgd te hebben ben ik een aantal jaren voor mezelf gaan draaien. Ik maakte gebruik van de vrije atelieruren bij zowel de Kleiacademie als later bij Studio Pansa. Daarna heb ik mijn eigen apparatuur aangeschaft. Ik heb verschillende cursussen gevolgd, onder andere bij José Mariscal en Tom Kemps. Vervolgens heb ik de driejarige keramiekopleiding in Gouda gedaan.

 

In Gouda ontdekte ik ook weer het vrij werken met klei. Ik vind draaien ontzettend leuk en zwaar verslavend. Ik maak voornamelijk gebruiksgoed. Handvormen is een andere tak van sport wat andere focus vraagt. Zeer interessant en uitdagend.
Komend jaar ga ik een extra leerjaar draaien volgen bij Matthieu Giessen en ook nog een extra leerjaar glazuren doen bij Mieke de Groot. Je bent nooit uitgeleerd.
InstagramWebsite 

Margaux

DOCENT DRAAIEN

I am an Artist and Designer from New York, currently based out of Amsterdam. I came to The Netherlands to learn more about innovative Dutch design and sustainability and incorporate it into my work. I work in many mediums, ceramics being a big part of my practice, and I am so excited to continue that practice.

Ilse

Ilse

DOCENT DRAAIEN

Hoi mijn naam is Ilse en al ruim 6 jaar keramist. Ik woon aan de andere kant van ’t IJ, dus met het pontje over naar Amsterdam Noord. Tijdens mijn studie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, heb ik kennis mogen maken met keramiek en was ik meteen verliefd op het materiaal en alle mogelijkheden die er zijn.

Ik heb daarnaast cursussen gevolgd aan de Kleiacademie in Amsterdam waar mijn focus lag op het draaien. En jaren later ben ik daar nog elke week mee bezig, hier bij Het Amsterdams Kleibedrijf. Ik draai voornamelijk gebruikskeramiek en heb mijn eigen bedrijf ‘Ilse Keramiek’. Ik heb ontzettend veel zin om les te geven en te zien wat voor toffe dingen er allemaal gemaakt gaan worden.

Website
01

Danka

DOCENT DRAAIEN

Ik ben al langer dan 20 jaar bezig met keramiek en keramiek maken op een draaischijf is mijn passie. Als je mooie gedraaide vormen uit een stuk vormeloze klei wilt maken – de eerste stap is om draaitechnieken te leren. Ik vind het inspirerend om deze kennis en vaardigheden aan cursisten door te geven.

Mijn diploma als keramiste heb ik bij de Nederlandse keramiekopleiding in Gouda behaald. Daarna heb ik bij NKO nog twee jaar doorgeleerd met extra leerjaren draaien en -glazuren. Omdat je met keramiek nooit uitgeleerd bent en door mijn nieuwsgierigheid om zich als keramiste te blijven ontwikkelen blijf ik masterclasses en workshops volgen.

daniel

Daniël

DOCENT DRAAIEN
Hi, ik ben Daniël en al meer dan 25 jaar gefascineerd door klei.
Tijdens mijn studie politicologie, ben ik heel spontaan begonnen keramiek te maken. Met boeken, een oven en een draaischijf kwam ik al een heel end. Maar om mijn kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen heb ik na mijn studie een keramiek opleiding
afgerond. Daar leerde ik de ambachtelijke beginselen van het handvormen, draaien en glazuren. Mijn keramische vorming is daarmee niet gestopt. Ik schrijf blogs, adviseer, experimenteer en volg nog altijd opleidingen en cursussen op keramisch gebied. Zoals de masterclass van Hein Severijns, de Glaze Technology Course van Lawrence Ewing (New Zealand’s School of Art) en Ceramic Materials Workshop (gelieerd aan de Alfred University) van Matt en Rose Katz. Keramiek is voor mij levenslang leren, ook als ik lesgeef…
Instagram Website

Barbara

DOCENT DRAAIEN
Mijn naam is Barbara. Ik ben keramist en Docent Beeldende Kunst. Afgelopen vier jaar tijdens mijn studie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, heb ik me verdiept in de medium keramiek. Als keramist probeer ik de esthetiek van de natuur als inspiratie te vangen, waardoor het een rustgevende en kalmerende uitstraling

heeft. Ik gebruik verschillende technieken zoals, het maken van gipsen mallen, het draaien, handvormen, reliëf, drukken, gieten en graffito, om mijn ideeën tot leven te brengen.
Het werken met keramiek is een mooie manier om mijn creativiteit te uiten en mijn gedachten en ideeën te verbeelden. Het is een vorm van kunst die me toelaat om mezelf te verdiepen in materialen, technieken en het bewerken van de klei in verschillende vormen. Het is een proces van ontdekken en experimenteren, waarbij ik de kans krijg om mijn verbeelding de vrije loop te laten.
Het is alsof je een gesprek aangaat met de klei, je stuurt het in de richting die je wilt, maar het heeft ook een eigen wil. Het is een materiaal dat je kunt manipuleren, maar je moet er ook mee
samenwerken. Het is een materiaal dat je gemakkelijk kunt bewerken, maar dat veel geduld vergt.
Je kunt het als een soort partner zien, waarmee je samen een kunstwerk creëert.

Laura

BACK OFFICE
Mail je het Amsterdams Kleibedrijf, dan is de kans groot dat ik je antwoord. Ik ben Laura en sinds 2021 verslaafd aan klei. Ik ben begonnen met een cursus handvormen, heb daarna meerdere cursussen op de draaischijf gevolgd en ben sinds begin 2022 ook atelierdeler, waar ik me graag onderdompel in klei en elke dag weer bijleer.

Dat ik hier nu ook achter de schermen aan de slag ben, is echt een super leuke combinatie. Ik verzorg naast de mailbox ook de Instagrampagina, evaluatieformulieren, de inhoud van de website en bemoei me met het maken van de roosters.
Daarnaast heb ik afgelopen jaar mijn eigen winkel JOFEL Amsterdam geopend waar ik (natuurlijk) ook keramiek verkoop, maar vooral heel veel andere leuke spullen. Ben je in Amsterdam Noord, loop dan even binnen.

Wilem

DOCENT DRAAIEN

Tijdens mijn studie aan de Willem De Kooning Academie heb ik geleerd dat ‘design’ een domein is dat de potentie biedt om zowel mijn interesses als mijn passies te verenigen.
Mijn doel is om objecten van schoonheid en betekenis te creëren door middel van een autonoom, circulair proces. Hierin is klei de medium die mij echt gepakt heeft maar ik hou van materiaal onderzoek en de grenzen opzoeken van wat een materiaal allemaal te bieden heeft.

Bram

DOCENT DRAAIEN
De naam is Bram en ik ben een pottenbakker. Ik heb de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda afgerond en sindsdien ben ik fulltime bezig met klei. Zo maak ik mijn eigen werk onder de naam Brum de Ferrari, begeleid ik mensen met een verstandelijke beperking in een keramiekatelier én ben ik dus docent draaien bij het Amsterdams Kleibedrijf. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin!
 
IMG_9372

Robin

DOCENT DRAAIEN
Een aantal jaren geleden ben ik gestart met een cursus pottenbakken. Mijn hart was meteen verkocht. Na het volgen van verschillende cursussen heb ik mijn eigen draaischijf gekocht en inmiddels heb ik mijn eigen bedrijf Robin Keramiek! Ik heb een kleine studio aan huis en geef op verschillende plekken in Amsterdam en omgeving les in pottenbakken.
Creatief met mijn handen in de klei, met als 

resultaat een kopje, schaaltje, bord of vaas vind ik het fijnste wat er is. En wat een feest is het om de tafel te dekken voor een diner met vrienden, met alleen maar zelfgemaakt servies. Heel graag laat ik jou ook kennismaken met de wereld van klei en al haar mogelijkheden. Ik kijk er naar uit!

Instagram

unnamed

Yuval

DOCENT DRAAIEN & HANDVORMEN

Heya,

I’m Yuval, a Designer, material researcher and a ceramicist.

I love the magic of shaping these wet pieces of earth, and the accessibility of ceramics that only requires your body as a tool (a wheel doesn’t hurt tho). 

When I’m not throwing I dive into the material properties of clay, its potential combination with other materials and natural geological processes that create it and with it.

01

Danka

DOCENT DRAAIEN

Ik ben al langer dan 20 jaar bezig met keramiek en keramiek maken op een draaischijf is mijn passie. Als je mooie gedraaide vormen uit een stuk vormeloze klei wilt maken – de eerste stap is om draaitechnieken te leren. Ik vind het inspirerend om deze kennis en vaardigheden aan cursisten door te geven.

Mijn diploma als keramiste heb ik bij de Nederlandse keramiekopleiding in Gouda behaald. Daarna heb ik bij NKO nog twee jaar doorgeleerd met extra leerjaren draaien en -glazuren. Omdat je met keramiek nooit uitgeleerd bent en door mijn nieuwsgierigheid om zich als keramiste te blijven ontwikkelen blijf ik masterclasses en workshops volgen.

Sidsel

DOCENT HANDVORMEN

I originally moved from Denmark to the Netherlands to obtain my bachelors degree in the visual arts. After graduating from the Gerrit Rietveld Academie I’ve been working autonomously as an artist within the fields of film, photography and ceramics, overlapping and intersecting these different disciplines. My approach is always somewhat arbitrary, allowing for spontaneity and an experimental attitude. 

HET AMSTERDAMS KLEIBEDRIJF

Nieuwe Hemweg 8 • 1013 BG Amsterdam

Pottenbakken • DRAAICURSUS • Handvormen • CURSUSSEN• Workshops • MASTERCLASSES • ATELIERDELEN